ناسا در تصویر جدیدی که توسط فضاپیمای خود گرفته، مکانی مناسب در نزدیکی یخهای آبِ سطح مریخ برای فرود و حفاری راحت فضانوردان در آیندهای نه چندان دور یافته است.
دانشمندان موفق شدند با دنبال کردن نشانههای آب در سطح مریخ، نقشه عمومی جدیدی را منتشر کنند که در آن یخ آب را تنها به عمق یک اینچ در زیر سطح سیاره سرخ نمایان میکند.

این گروه تحقیقاتی با به دست آوردن اطلاعات جدید راجع به این عکس، دستکم یک مکان مناسب فرود به امید ماموریت انسان به مریخ در آینده، یافتند؛ منطقهای بزرگ در منطقه “آرکادیا پلنیتیا” در نیمکره شمالی این سیاره.
تیم تحقیقاتی درباره این یافتهها و مطالعاتشان نوشتهاند: این منطقه حاوی مقدار بسیار زیادی یخ آب در نزدیکی سطح مریخ است و از این رو مکانی ایدهآل برای فرود انسان در ماموریتهای آینده میباشد. از طرفی محدوده مورد نظر در بخش معتدل دمایی قرار دارد و نور خورشید بسیار زیادی دریافت میکند.
نقشه مسطح مریخ
نقشه پایین، یک نقشه مسطح از مریخ است که نشان میدهد که چه مکانهایی در این سیاره دارای منابع یخ آب زیرزمینی است:

یکی از دانشمندان نسا که درحال بررسی سطح سیارات در آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا در کالیفرنیا است، میگوید:
در این مکانها نیازی نیست برای حفاری سطح مریخ از وسایل پیشرفته استفاده شود و براحتی میتوان برای این کار از بیل استفاده کرد. ما درحال جمع آوری دادههای مربوط به یخهای مدفون در مریخ هستیم تا بهترین مکان برای فرود فضانوردان را به طور قطعی مشخص کنیم.
بر اساس تحقیقات ناسا، مطالعات بیشتر بر روی این تصویر زمین شناسی از سیاره سرخ، میتواند مکانهای بیشتری را برای فرود مشخص نماید. آب یک منبع با ارزش برای ماموریت فضانوردان آینده به مریخ است، ناسا مصمم است تا این مامورت را تا سال ۲۰۳۰ عملی کند و امیدوار است تا با یافتن این منابع عظیم آبی، فضانوردان آب مورد نیاز برای حیات خود در طول سفر را به جای اینکه از زمین تا مریخ حمل کنند، از منابع آبی مریخ به دست آورند. همچنین فضانوردان میتوانند با تجزیه ذخایر آبی بهرام (یعنی اکسیژن و هیدروژن)، سوخت مورد نیاز برای رانشگرهای موشک را به دست آورند.
کاوشگرهای این دستاورد
کاوشگرهایی که این تصاویر را تهیه کردهاند، مدارگرد شناسایی مریخ و مارس اُدیسی یا اُدیسه مریخ نام دارند.
تصویر چپ مربوط به مدارگرد شناسایی مریخ است که در سال ۲۰۰۵ پرتاب و روانه مدار مریخ شد، این مدارگرد همچنان فعال و با سرعت ۳۴۰۰ متر بر ثانیه به دور مدار این سیاره گردش میکند. این مدارگرد دارای دوربین هایرایز با قابلیت تصویر برداری علمی با وضوح بالا میباشد.
تصویر راست نیز متعلق به کاوشگر رباتیک ناسا به نام اُدیسه مریخ (۲۰۰۱ Mars Odyssey) است که از اکتبر سال ۲۰۰۱ میلادی برای گردآوری دانستنیهای تازه در مورد امیدهای وجود آب و یخ در سیاره مریخ همچنان بر گرد این سیاره میگردد. سازنده این کاوشگر فوقالعاده شرکت لاکهیدمارتین میباشد.
هر دوی این کاوشگرها دارای دوربینهای قدرتمند حساس به گرما اند که برای پیدا کردن یخ استفاده میشود زیرا یخ، دمای سطح را تغییر میدهد. کاوشگر ادیسه مریخ یک طیفسنج اشعه گاما نیز دارا میباشد که برای یافتن رسوبات یخهای آب بهینه شده.
مریخ یک سیاره بیابانی است و در آن آب بسیار کمیاب میباشد؛ به این دلیل که آب در سطح مریخ به سرعت تبخیر شده و به اتمسفر میرود. (حتی به نظر میرسد به دلیل ضعیف بودن اتمسفر این سیاره، از اتمسفر نیز به فضا نشت پیدا میکند)
یخهای قطبی مریخ
نکته قابل توجه دیگر این است که در قطبین مریخ (به ویژه قطب شمال) مقدار بسیار حجیمی کلاهک یخی به صورت دائمی وجود دارد اما برای مامورتهای انسانی به هیچ وجه مناسب نخواهد بود، چرا که در قطب دما بسیار پایین و این محدوده در مدت زیادی از سال تاریک است.
ظاهرا در گذشتههای باستان آب در سطح مریخ جاری میشد زیرا جو مریخ ضخیم و در نتیجه آن، فشار هوای سطح نیز بسیار بیشتر بوده و به آب اجازه تبخیر نمیداد. معروفترین نظریه این است که ذرات خورشیدی به مرور باعث از بین رفتن کمربند مغناطیسی بهرام، سپس رقیق شدن اتمسفر و به دنبال آن تبخیر آب و منابع عظیم آبِ جاری گردید.
ترجمه: گروه پیشتازان علم
ویرایش: گروه پیشتازان علم
گروه پیشتازان علم/ به نقل از Space.com